1. helmikuuta 2017

Sahrami-sitruunarisotto

Jostain kumman syystä meillä on ollut viime viikkoina vahva risottovaihe. Muutamana viikonloppuna peräkkäin keittiössämme on valmistunut risotto jos toinenkin. Pitkästä aikaa, ja hyvä niin! Risoton tekeminen on mukavaa ja rentoa, kevyen aktiivista kokkailua, jonka lomassa on aikaa myös jutusteluun. Kokillakin saattaa olla myös aikaa maistella hieman viiniäkin...

Tässä yksi helppo ja yksinkertainen, mutta todella maukas risotto vaikkapa tulevaa viikonloppua piristämään, värinsäkin puolesta. Sahrami ja ravut sopivat hyvin yhteen ja makuelämyksen kruunaa annokseen sopiva kuiva italialainen valkoviini, kuten Belgvardo Vermentino tai vastaava.

Risoton alkuperäisidea napattiin täältä.

Sahrami-sitruunarisotto
1-1,5 l kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
merisuolaa
mustapippuria
250 g carnaroli-riisiä
0,5 g sahraminluotteja
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
puolikas sitruuna
2 rkl voita
iso kourallinen parmesania raastettuna
jättikatkaravunpyrstöjä

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi kattilassa.

Hienonna salottisipulit ja kuullota niitä isossa kasarissa miedolla lämmöllä oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla jo tässä vaiheessa. Lisää joukkoon risottoriisi. Kuullota seosta varovasti, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpinäkyviksi ja tuoksuvat kevyesti paahteisilta.

Mittaa riisien sekaan viini ja anna sen imeytyä jyviin. Lisää sekaan veteen murskatut ja liotetut sahraminluotit. Lisää joukkoon kanalientä vähitellen kauhallinen kerrallaan, samalla risottoa hiljalleen hämmennellen. Kun neste on lähes imeytynyt riisiin, lisää seuraava kauhallinen lientä. Jatka näin reilun vartin verran, kunnes riisi on pehmentynyt al denteksi ja risoton rakenne on kermainen. Valmis risotto saa olla melko löysää, risotto jäykistyy tekeytyessään yllättävän paljon.

Ota kasari liedeltä ja lisää risoton sekaan voi pieninä palasina.  Raasta sitruunan kuori ja lisää risoton sekaan, purista perään myös sitruunan mehu. Raasta lopuksi parmesan ja sekoita risoton joukkoon. Anna risoton tekeytyä viitisen minuuttia kannen alla ja notkista se tarvittaessa ennen tarjoilua kanaliemellä. Mausta lopuksi tarvittaessa vielä suolalla.

Paista lopuksi annoksen päälle jättikatkaravunpyrstöt nopeasti kuumalla pannulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti