26. marraskuuta 2016

Piparihiiren paras pikkujoululahja

 
Ruokastylisti Mima Sinclairin toinen oma kirja, Gingerbread Wonderland - 30 Magical Houses, Biscuits & Bakes on suomennettu sopivasti joulusesongiksi. Pipari-ihmemaa - 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun sisältää paitsi seikkaperäiset ohjeet perustaikinoiden ja koristeluiden tekemiseen, myös vinon pinon piparkakkutalojen kaavoja idioottivarmasta perustönöstä arkkitehtonisesti haastaviin luomuksiin. Kirjasta onkin iloa niin perusleipurille kuin taitavammallekin tekijälle. Kunhan joulu on vielä vähän lähempänä, meillä leivotaan kirjan ohjeella ainakin supersöpöjä minipiparkakkutaloja.

Pipari-ihmemaasta löytyy myös valikoima muunlaisia pipariherkkuja makusiirapista murupiirakkaan. Valitsin ensimmäisenä testiin piparikierrepullien ohjeen. Taikina sai kivasti jouluista makua inkivääristä ja kardemummasta (olin myyty siinä vaiheessa, kun Sinclair kehotti jauhamaan taikinaan kuuden vihreän kardemummapalkon siemenet). Joulufiilistä lisäsi voista, fariinisokerista ja piparkakkumausteista pyöräytetty syntinen täyte.

Sinclairin taikinaohje on omaan perinteiseen luottoreseptiini nähden nurinkurinen, mutta nerokas. Kardemummalla maustettu maito kiehautetaan, mikä tuo kardemumman maun ihanan intensiivisesti esille. Taikina jätetään myös intuitionvastaisen tahmaiseksi ja löysäksi, mutta kymmenen minuutin (katsoin kellosta) vaivaamisen jälkeen puhtaassa öljytyssä kulhossa kohotettu taikina kuitenkin leipoutuu yllättävän kauniisti. Ja on aivan upean pehmoista!

Reseptissä kuivahiivan määrä oli kerrottu epämääräisesti pussimitalla, mutta pienellä pohdinnalla (14 dl = 910 g jauhoja. 1 g kuivahiivaa nostattaa 70 g jauhoja, joten kuivahiivaa tarvitaan 13 g.) siitäkin selvittiin. Suomessa on myynnissä ainakin 7g ja 11 g pusseja, joten hiivan määrää voinee hyvin säätää sen pohjalta.

Tein taikinasta kirjan mallin mukaisia kierrepullia, mutta mieli teki pyöritellä äitini opettaman mallin mukaisesti myös solmupullia eli vintturoita. Jälkimmäisistä tuli näillä nakkisormilla kivamman näköisiä, joten ne päätyivät Pikkukokin rakkaan Poron ihmeteltäväksi valokuvaan asti.

Pikkukokista puheen ollen, heppu on nyt vihdoin 2,5 vuoden kypsässä iässä hahmottanut, että hän jää jostain paitsi muiden syödessä sokeriherkkuja. Kauan siinä kestikin! Osallistuttuaan innokkasti taikinan tekoon, sen kaulitsemiseen ja kierteiden tekemiseen ei ollut kysymystäkään, etteikö Pikkukokki olisi myös saanut maistaa itse tekemäänsä pullaa. Hyvin upposi uunituore vehnänen maiskutuksen säestämänä, mutta herran ykkösherkkua - kuivattuja aprikooseja - ei pulla ainakaan vielä syrjäyttänyt.

Piparkakkukierrepullat
taikina:
1 rkl kardemummansiemeniä jauhettuna (12 palkoa)
6 dl täysmaitoa
100 g voita
14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl inkiväärijauhetta
13 g kuivahiivaa
1 dl valkoista sokeria
1 tl merisuolaa
2 kananmunaa

muut aineet:
1 rkl oliiviöljyä
2 kananmunaa
0,5 dl raesokeria

piparitäyte:
1 luomuappelsiini
200 g voita
2 dl fariinisokeria
4 tl inkiväärijauhetta
2 tl ceyloninkanelijauhetta
1 tl raastettua muskottipähkinää
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 tl merisuolaa

Jauha kardemummasiemenet morttelissa. Kaada maito ja kardemummajauhe pieneen kattilaan ja kiehauta. Ota kattila liedeltä, lisää joukkoon voi ja anna nesteen jäähtyä 42-asteiseksi.

Siivilöi inkivääri, kuivahiiva, sokeri ja suola vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita huolellisesti, kunnes mausteet ovat levinneet tasaisesti. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja sekoita joukkoon kananmunat. Kaada mukaan myös 42-asteinen maitoseos ja vaivaa ainekset mieluiten koneella tasaiseksi, tahmeaksi taikinaksi.

Vaikka taikina vaikuttaa todella löysältä, älä lisää enempää jauhoja. Jatka taikinan vaivaamista kymmenen minuutin ajan. Sitkastuessaan taikina alkaa irrota kulhon reunoilta ja muuttuu vähitllen käsiteltäväksi.

Voitele toinen kulho oliiviöljyllä ja kaavi taikina kulhoon. Peitä kulho liinalla ja siirrä vedottomaan lämpimään paikkaan, kuten hetken päällä olleeseen uuniin, kohoamaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, tähän menee puolisen tuntia.

Valmista taikinan kohotessa piparitäyte. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa talteen ja sekoita se kuivamausteiden, voin ja sokerin kera tasaiseksi tahnaksi. Tahna saa olla huoneenlämpöistä, jotta se on helppo levittää.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja käsittele sitä jauhotetuin käsin. Leikkaa taikina kahtia ja kaulitse puolikas taikinasta suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Levitä puolet piparitäytteestä nuolijalla tasaiseksi kerrokseksi taikinan pinnalle. Taita taikina kolmin kerroin ja leikkaa levy parin sentin levyisiksi viipaleiksi. Kieputa viipaleet kierteiksi tai solmuiksi ja asettele leivinpaperille uunipellin päälle. Toista sama toisella taikinapuoliskolla ja piparitäytteellä. Kohota pullat rauhassa kaksinkertaisiksi, tähän menee jälleen puolisen tuntia.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki haarukalla ja voitele pullat kevyesti kananmunalla. Ripottele pullien pinnalle raesokeria. Paista pullia 180-asteisessa kiertoilmauunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti