13. syyskuuta 2016

Paahdettua sahrami-helmikanaa

Helmikana, numida meleagris, on Afrikasta alun perin kotoisin oleva suurehko kanalintu. Nimensä lintu on saanut vähemmän yllättäen mustan höyhenpeitteen valkoisista helmimäisistä pilkuista. Koska lintu on suhteellisen suuri ja painaa noin 1,3 kiloa, on sen rintapaloissa hyvin syötävää. Yksi rintapala riittää helposti yhdelle hengelle.

Makuelämys oli vallan mainio, eikä tätäkään makujen yhdistelmää olisi koskaan itse osannut keksiä. Resepti on napattu Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin kirjasta "The Cookbook" (2008). Reseptissä on ehkä muutamia haastavia raaka-aineita perus kotikokille, mutta takaan että kaikki on vaivan arvoista. Ruoan valmistukseenkin täytyy varata pari päivää, marinointiin menee vähintään 8-10 tuntia, mielellään vuorokausi.

Ruusuvettä löytää onneksi ainakin isoista marketeista ja varmasti myös erikoisliikkeistäkin. Sahramia ei kannata ostaa taasen marketista (itse emme ole törmäneet laadukkaaseen sahramiin automarkettien hyllyillä), vaan kannattaa hankkia laadukasta sahramia kerralla muutama gramma jostain etnokaupasta.

Sahrami-helmikanaa
600 g (2 kpl) Familian helmikanan rintaa (siivellä)
2 keltasipulia
4 rkl oliiviöljyä
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl ceyloninkanelijauhetta
0,5 g sahramin luotteja
1 sitruuna
4 rkl vettä
2 tl karkeaa merisuolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
100 g kuorettomia hasselpähkinöitä
70 g hunajaa
2 rkl ruusuvettä
2 kevätsipulia

Valmista ensin helmikanan marinadi ja marinoi vähintään yön yli. Laita kananrinnat isoon kulhoon. Pilko sipulit reiluiksi paloiksi ja heitä helmikanan joukkoon. Lorauta perään oliiviöljy ja sekoita mukaan myös inkiväärijauhe, kaneli ja sahrami. Purista sekaan vielä sitruunasta mehut, suolaa ja pippuroi. Sekoita hyvin ja hiero marinadia helmikanoihin. Laita jääkaappiin vähintään yöksi.

Nosta helmikana jääkaapista huoneenlämpöön seuraavana päivänä hyvissä ajoin ennen valmistusta. Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Paahda kuorettomia hasselpähkinöitä uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes pähkinät saavat hieman väriä.

Murskaa paahdetut pähkinät esim. morttelissa isoksi rouheeksi. Nosta helmikanat marinadeineen uunivuokaan niin, että kanat ovat nahkapuoli ylöspäin. Paista 190 asteisessa uunissa 35 minuuttia.

Helmikanan paistuessa, sekoita keskenään hunaja, ruusuvesi ja pähkinärouhe. Kun helmikanat ovat olleet uunissa 35 minuuttia, levitä hunajatahna lintujen päälle ja paista vielä 10 minuuttia. Ota linnut uunista ja laita tarjolle esim. kuskusin kera.

Leikkaa kevätsipulit renkaiksi ja ripottele annosten päälle.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti