21. syyskuuta 2016

Nautaa, parsakaalia ja soijakananmunia

Olimme taannoin jännän äärellä. Vihdoin ja viimein saimme aikaiseksi testata kuuluisia Momofuku-ravintolan soijakastikkeessa marinoituja kananmunia (tästäkin on todellisuudessa aikaa noin puoli vuotta, on näemmä jäänyt tämäkin resepti julkaisematta ajallaan..).

Lopputulos oli erikoinen, mutta erittäin hyvä. Kananmunat ehtivät imaista makua soijasta ja sherryviinietikasta hyvin, kun pidimme niitä marinadissa vajaat kuusi tuntia. Suolaa näistä ei ainakaan puutu. Alkuperäinen resepti löytyi mm. täältä.

Pääruuan roolissa oli tällä kertaa kiinalaistyyppinen nauta-parsakaali -kastike riisillä. Osterikastike, inkivääri ja seesamiöljy sekä sherry kruunasivat tämänkin makumaailman täydellisesti. Kiinalaiskastikkeille tyypillisen kiillon pintaan saa näppärästi maissitärkkelyksellä. Tähän napattiin vinkkiä täältä.

Marinoidut kananmunat
6 kananmunaa
1 dl lämmintä vettä
1 rkl sokeria
2 rkl sherryviinietikkaa
1,5 dl vähäsuolaista soijakastiketta
merisuolahiutaleita
mustapippuria

Laita vesi kiehumaan ja asettele kananmunat varovasti kiehuvaan veteen. Keitä niitä täsmälleen 6 minuuttia ja 50 sekuntia. Jäähdytä kananmunat välittömästi.

Ota sillä välin esiin pieni kulho, sekoita siinä vesi ja sokeri keskenään, anna sokerin liueta veteen. Sekoita tämän jälkeen joukkoon sherryviinietikka ja soijakastike.

Kun kananmunat ovat jäähtyneet, kuori ne ja siirrä kannelliseen astiaan. Kaada marinadi kananmunien päälle ja marinoi 2-6 tuntia. Nosta kananmunat marinadista ja halkaise ne pitkittäin. Ripsauta pintaan merisuolahiutaleita ja mustapippuria.

Nautaa ja parsakaalia
0,7 dl osterikastiketta
2 tl seesamiöljyä
0,7 dl kuivaa sherryä
1 tl soijakastiketta
1 tl valkoista sokeria
1 tl maissitärkkelystä
500 g naudan sisäpaistia
3 rkl rypsiöljyä
2 cm inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
500 g parsakaalia

Sekoita keskenään osterikastike, seesamiöljy, sherry, soijakastike, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Leikkaa naudan paisti ohuiksi suikaleiksi ja sekoita lihat äsken tehtyyn kastikkeeseen. Anna marinoitua ainakin puoli tuntia jääkaapissa, mielellään vaikka vuorokauden, jos on aikaa.

Laita wokkipannu liedelle ja lämmitä se keskilämmölle. Lorauta rypsiöljy pannuun. Siivuta inkivääri ja murskaa valkosipuli kevyesti ja heitä ne wokkiin, paista minuutti-pari kuumassa öljyssä. Poista tämän jälkeen inkiväärit ja valkosipuli, kun öljy on maustunut. 

Leikkaa parsakaali suupaloiksi ja lisää wokkiin. Wokkaile reilut viisi minuuttia, tai kunnes parsakaali alkaa olla kypsää. Nosta parsakaali lähes kypsänä odottamaan lautaselle. Lisää hieman öljyä pannuun ja kippaa naudanlihat marinadeineen pannulle. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Sekoita tämän jälkeen lopuksi parsakaalit sekaan ja lämmitä kunnolla parin minuutin ajan. 

Tarjoa riisin ja marinoitujen kananmunien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti