16. elokuuta 2016

Tarta de Turrón eli espanjalainen nougatkakku

 Espanjalaiskaupat pursuavat joulunaikaan erilaisista turrón-makeisista. Tuhtien nougat-levyjen valmistukseen käytetään perinteisesti hunajaa, manteleita, sokeria ja kananmunanvalkuaista. Turrónia on myynissä jos jonkinmoista, mutta kaksi päälinjaa ovat kova, paljon kokonaisia manteleita sisältävä turrón de Alicante sekä pehmeämpi, tasaisemmasta massasta koostuva ja sitkaskin turrón de Jijona. Näistä jälkimmäinen toimii monipuolisesti leivonnassa. Arabijuuret omaavasta herkusta voi valmistaa esimerkiksi täyteläistä kakkua, tarta de turrón.

Tässä kakussa käytimme jo viime joulun alla Teneriffalta Casa del Vinosta löytynyttä Pasteleria Diazin turrónia, johon oli käytetty perusaineosien lisäksi kanariansaarten perinneherkkua gofiota. Gofio on paahdetusta viljasta jauhettua talkkunaa, mikä sopii turrónin paahteiseen makumaailmaan hyvin. Gofio teki kakun rakenteesta melko jämäkän, joten pieni extraloraus kermaa ei välttämättä olisi huono idea. Tällaisenaankin kakku maistui kuitenkin oikein hyvälle.

Espanjalaisittain jouluisen, mutta myös elokuisiin iltoihin mainiosti sopivan turrón-kakun ohjeeseen nappasin vinkkejä Javi Recetas -sivustolta. Helppoon reseptiin ei sisälly kuin kuusi ainesosaa!

Tarta de Turrón de Gofio eli espanjalainen talkkuna-nougatkakku (⌀ 26 cm vuokaan)
pohja:
250 g suklaakuorrutettuja kaurakeksejä
75 g voita

täyte:
4 dl kuohukermaa
300 g espanjalaista turrón de Jijona -nougatia
4 kananmunaa
60 g valkoista sokeria

koristeluun:
50 g suklaa-kaurakeksejä

Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele vuoka kevyesti (viinirypäleensiemen)öljyllä. 

Rouhi keksit tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi ja sekoita voisulan joukkoon keksirouhe.

Kuumenna kerma kattilassa ja pienennä lämpöä. Hienonna turrón sileäksi jauheeksi tehosekoittimessa ja sekoita jauhe kuuman kerman joukkoon. Hämmennä seosta, kunnes turrón on sulanut kerman joukkoon ja seos on paksua (jos se menee ihan tahnaksi, notkista kermalla). Siirrä kattila sivuun jäähtymään.

Sekoita munat ja sokeri nopeasti kevyeksi vaahdoksi. Lusikoi jäähtynyt turrón-seos osissa vaahdon joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi. 

Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja paista kakkua 180-asteisessa uunissa 30-35 minuutin ajan tai kunnes täytettä ei enää tartu kokeilutikkuun.

Anna kakun asettua kylmässä 4-5 tunnin ajan ennen tarjoilua. Koristele kakku sitten suklaa-kaurakeksimurusilla.


2 kommenttia:

  1. Itse en pidä erityisesti turronista,mutta kakku näyttää hyvältä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minusta Jijona-versio toimii alicantelaista paremmin.

      Poista