3. tammikuuta 2016

Prässättyä poroa ja puolukkasmetanaa

Söin ennen joulua eräässä lounaspaikassa ihan mielettömän hyvää porkkana-feta-ohrattoa. Siitä innostuneena piti pitkästä aikaa tehdä ihan yksinkertaista ohrattoa prässätyn poronpotkan kaveriksi, mutta lopputuloksesta ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Jätän koko ohjeen julkaisematta - mikä lie laiska ja mielikuvitukseton maustaminen ollut syynä ohraton alennustilaan. Täytyy ilmeisimmin laittaa ostoslistalle fetaa ja porkkanoita, jos niiden avulla saisi ohraton maineen vielä palautettua. Koska hyväähän ohratto on, sen todistaa esim. tämä Ottolenghi-sovelluksemme.

Poron potkakiekkojen herkullinen liha sen sijaan maistui ihanalle, ja puolukkahan toimii aina pororuokien kanssa.

Prässätty poro
700 g poronvasan potkakiekkoja (valmiiksi riivittynä 300 g)
1 keltasipuli
3 katajanmarjaa
vettä
merisuolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
puolukoita tarjoiluun

Ruskista poronlihat nopeasti kuumalla pannulla ja nosta ne sitten kannelliseen uunipataan. Pilko sipuli pariin osaan ja lisää palaset pataan. Heitä mukaan myös katajanmarjat. Kaada lihojen päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät. Kiehauta pata liedellä niin, että neste kiehuu, kuori vaahto pinnalta ja peitä pata sitten kannella ja siirrä 150-asteiseen kiertoilmauuniin. Hauduta lihoja uunissa vähintään 3,5 tunnin ajan.

Kun liha on mureaa ja irtoaa luista, siivilöi lihaliemi talteen ja irrota lihat luista. Riivi liha pienemmäksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Vuoraa neliönmalliset vuoat muovikelmulla. Painele liha tiiviiksi kakuksi vuokiin, kietaise päälle vielä kelmua ja aseta jokin sopiva esine painoksi prässäämään lihaa kasaan. Siirrä vuoat jääkaappiin ja anna porolevyjen jähmettyä rauhassa muutaman tunnin, mieluiten yön yli.

Leikkaa levyt kulmittain kahtia ja ruskista niiden pinnat paistamalla levyjä pannulla reilussa voissa. Tarjoile puolukkasmetanan ja jäisten puolukoiden kera.

Puolukkasmetana
120 g smetanaa
2 rkl puolukoita

Vatkaa smetana vaahdoksi. Murskaa puolukat haarukalla ja sekoita mehu smetanan joukkoon.

4 kommenttia:

  1. Nyt osui kyllä ohje sopivaan kohtaan, minulla on ollut poronpotkakiekkoja yön yli haudutuspadassa ja mietin juuri miten ne viimeistelisin. Tämä prässätty poro kuulostaan hyvältä! Taidanpa kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas, ajoitettiin julkaisu hyvin, toivottavasti maistuu :)

      Poista
    2. Oli kiva ohje! Vähän minulla palat murenivat ja olisi ollut kivempi, jos palat olisivat olleet korkeampia, käytän seuraavalla kerralla pienempää astiaa. Kiitos tästä ruokavinkistä!

      Poista
    3. Kiitos, oli tosi kiva lukea (http://campasimpukka.blogspot.fi/2016/01/eilen-aloitettu-on-tanaan-valmis.html) kokemuksiasi! Meidän palaset tosiaan pysyivät ihan hyvin kasassa pelkän luista irronneen kollageeni/gelatiinin voimin - hmm, voisiko olla, ettei lisäämääsi hanhenrasvaa kuitenkaan kannattaisi laittaa?

      Poista