15. joulukuuta 2015

Sorsaa ja viinirypäleitä

Sorsaa ja viinirypäleitä sekä uunijuureksia
Syksy on jo pitkällä, joku voisi kai tätä vuodenaikaa jopa talveksi kutsua. Ainakin nyt, kun joulukin pikkuhiljaa lähestyy. Varsinaista talvea ei tosin ole täällä etelässä vielä näkynyt.

Syksy ja miksei tietysti talvikin, on erittäin hyvää aikaa valmistaa maukasta riistaruokaa, joka lämmittää mukavasti pimeissä syksyn ja talven illoissa. Tällä kertaa valmistimme todella hyvää Familialta testiin saamaamme sorsaa ja äärimmäisen maukkaita karamellisoituja viinirypäleitä kera uunijuuresten. Sorsa itsessään on kiitollinen raaka-aine siinä mielessä, että sen valmistus ei vaadi suurta vaivaa. Kaiken lisäksi maku on todella hyvä. Riistainen, mutta ei missään nimessä liiaksi, joten maistuu varmasti myös riistaan tottumattomille. En tosin tiedä löytyykö ihmistä, joka ei riistaruuista pitäisi.

Sorsalle lisukkeita miettiessäni törmäsin täällä olleeseen reseptiin viinirypälekastikkeesta sorsien kyljessä. Enpä ollut aiemmin tuollaista kastiketta testannut ja ajatus vaikutti erittäin houkuttelevalta. Tuumasta toimeen siis. Muutin reseptiä hieman ja kastikkeen sijaan omasta versiosta tuli suorastaan karamellisoitu hilloke tai paksu "kastike".

Viinirypäleet osoittautuivat suorastaan nerokkaaksi lisukkeeksi. Omakin versio toimi sorsan kanssa aivan täydellisesti. Miksi näitä mahti-ideoita keksii itse niin harvoin, mietin jälleen. Tämä lisuke on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja varmasti päätyy lautaselle myös muiden kuin sorsan kanssa. Väittäisin, että tämä toimii muunkin riistan kanssa erittäin hyvin.

Uunissa paistetut sorsat
2 kpl kokonaisia sorsia
merisuolaa
mustapippuria
1 puntti timjamia
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 purjosipuli
1 keltasipuli
1 rkl hunajaa
pari nokaretta voita

Jos sorsat ovat pakasteena, sulata ne hitaasti jääkaapissa. Perkaa sulaneet sorsat; poista sorsien sisälmykset ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä ylimääräisestä verestä. Kuivaa sorsat sisältä ja ulkopuolelta. Hiero sorsiin suolaa ja mustapippuria sekä sisä- että ulkopuolelle. Laita sorsien sisään puolikas puntti timjamia. Anna maustua mahdollisuuksien mukaan tunnista pariin tuntiin.

Pilko juurekset ja sipulit. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla, lorauta sekaan hunajaa. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja lado uunivuoan pohjalle juurekset. Kuumenna valurautapannu, heitä perään voita ja ruskista sorsat hyvin kauttaaltaan. Laita sorsat uunivuokaan juuresten päälle. Valmistele tässä vaiheessa viinirypälekastike.

Tyrkkää uunivuoka (ja viinirypäleet) uuniin ja paista 30 minuuttia (ota viinirypäleet uunista), käännä sorsat ja paista vielä toiset 30 minuuttia.
Valmis sorsa, juurekset ja viinirypäleet
Viinirypälekastike
noin 250 g tummia viinirypäleitä
oliiviöljyä
noin 2 rkl balsamicoa
ripaus suolaa

Puolita suurin osa viinirypäleistä, jätä osa kokonaisiksi. Ota uuninkestävä astia ja laita viinirypäleet siihen. Paista sorsan kanssa uunissa ensimmäiset 30 minuuttia.

Ota rypäleet uunista ja kuumenna valurautapannu oliiviöljyn kanssa. Lisää viinirypäleet pannuun ja paistele välillä käännellen noin vartin verran. Lorauta tämän jälkeen sekaan balsamico ja sekoittele hyvin. Pienennä lämpöä ja hauduttele vartti tai kunnes rypäleet ovat karamellisoituneet täydellisesti ja kastike on paksuuntunut mukavasti. Tarjoa sorsan ja juuresten kanssa.

Karamellisoitunut viinirypälekastike

Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Viinirypälekastike kuulostaa varsin kiinnostavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin nuolla lautasenikin, jotenkin siitä onnistui tulemaan ihan mielettömän hvyää :)

      Poista