21. kesäkuuta 2015

Italialaisburgerit maailman parhailla jauhelihapihveillä

Hyvät hampurilaiset ovat kaikkea muuta kuin pikaruokaa, ja täydellistä burgeria tuntuu olevan ihan mahdottoman vaikea saada muuten kuin itse tehtynä. Kunnon hamppari on kuitenkin niin yliveto ruokalaji, että käytämme tasaisin väliajoin melkeinpä koko päivän burgeri-illallisen valmistamiseen.

Kun työkaverimme vinkkasi Heston Blumenthalin ylivertaisesta hampurilaispihvireseptistä, hetihän sitä oli kokeiltava - toki tietysti pienin tuunauksin. Ihan helpoimmasta päästä tuo resepti ei ole, mutta lopputuloksena syntyy aivan mah-ta-van taivaallisen paksuja ja pehmeitä, mehukkaita, suorastaan täydellisiä burgeripihvejä!

Rakesimme Hestonin pihvien ympärille hampparit sopivasti postilaatikkoon kolahtaneen Glorian ruoka & viini -lehden 4/2015 reseptillä. Parmesansämpylöiden taikinaan lisäsimme vielä paahdettua parmankinkkua ja olimme supertyytyväisiä tuhdin maukkaisiin palleroihin. Lehdestä löytyi taas monia muitakin kivoja ohjeita kesäkeittiöön, kannattaa hankkia riippumattoon lomalukemiseksi!

Italialaisburgerit
jauhelihapihvejä (ohje alla)
parma-parmesansämylöitä (ohje alla)
persiljakastiketta (ohje alla)
tomaattisalsaa (ohje alla)
125 g mozzarella di bufala campanaa
rapsakkaa salaattia

Valmista ensin pihvit, sitten sämpylät ja täytteet allaolevien ohjeiden mukaan. Kokoa hampurilaiset: halkaise sämpylät ja grillaa leikkuupinnat rapsakaksi. Asettele sämpylöiden väliin ensin persiljakastiketta, tomaattisalsaa ja salaatinlehtiä. Lisää päälle pihvi ja ripottele päälle sormisuolaa ja rouhaise reilusti mustapippuria. Asettele pihvien päälle riivittyä mozzarellaa, lisää kastikkeita ja sämpyläkannet. Tarjoile heti.

Maailman parhaat hampurilaispihvit
600 g pihvinaudan entrecôteta
hienoa merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
(sormisuolaa)

Leikkaa liha kolmen sentin kuutioiksi ja suolaa palat. Siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi tunniksi. Ota puolet kuutioista ja jauha ne lihamyllyssä 3 mm leikkuuaukolla pieneksi. Sekoita jauheliha jäljelle jääneiden kuutioiden sekaan ja vaihda lihamyllyyn 8 mm leikkuuaukko. Jauha lihamassa koneen läpi kaverin kanssa yhdessä niin, että jauhelihamassa valutetaan varovasti kelmun päälle jauhelihapötköt pitkittäin samaan suuntaan pariin kerrokseen. Kääri jauheliha tiukasti kelmuun niin, että jauhelihapötköt säilyvät samalla lailla pitkittäin. Ota kelmun päistä kiinni ja ala kiertää lihapötköä ympäri voimalla niin, että liha litistyy allaolean kuvan mukaisesti supertiiviiksi paksuksi rullaksi, jonka halkaisija on noin 12 senttimetriä. Siirrä rulla jääkaappiin vetäytymään ja valmista muut hampurilaisten ainesosat.

Kun kaikki on valmista, ota rulla jääkaapista ja leikkaa se neljäksi pihviksi kelmun läpi. Irrota lihakiekoista kelmut ja öljyä pihvit kauttaaltaan. Grillaa kuumassa grillissä noin minuutin verran per puoli tai kunnes sisälämpötila on 48 astetta. Rouhi pihvien pintaan lopuksi mustapippuria. Mausta pihvit vielä tarvittaessa sormisuolalla.

Parma-parmesansämpylät (8 kpl)
5 siivua parmankinkkua
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
2 rkl valkoista sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 dl raastettua parmesania
0,5 tl merisuolaa
8 dl durumvehnäjauhoja
maitoa voiteluun
parmesanraastetta koristeluun

Levitä kinkunsiivut leivinpaperille unnipellille ja laita pelti kylmään uuniin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja paista kinkunsiivuja, kunnes ne ovat rapsakoita. Jäähdytä siivut ja murskaa ne karkeaksi rouheeksi. Pyörittele rouhe kevyesti vehnäjauhossa.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää joukkoon sokeri, öljy, raastettu juusto ja suola ja sekoita tasaiseksi. Sekoita käsin vaivaten mukaan vähän kerrallaan jauhoja. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa sormista. Jatkaa vaivaamista viitisen minuuttia ja lisää parmankinkkurouhe mukaan loppuvaiheessa, peitä kulho liinalla ja kohot taikinaa 45 minuutin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan, pyörittele palat palloiksi ja asettele uunipellille. Litistä sämpylöitä hieman, peitä ne liinalla ja anna kohota 30 minuutin verran. Voitele sämpylät maidolla ja paista 200-asteisessa uunissa 12 minuutin ajan. Voitele sämpylät uudelleen ja raasta päälle parmesania. Paista vielä kahden minuutin ajan.

Tomaattisalsa
2 kypsää tomaattia
2 kevätsipulia
0,5 sitruunan mehu
1 tl valkoista sokeria
merisuolaa

Kalttaa tomaatit tekemällä pohjaan ristiviillot ja upottamalla tomaatit sitten hetkeksi kiehuvaan veteen. Viilennä tomaatit nopeasti kylmällä vedellä ja irrota kuoret. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi sitten tomaattiliha.

Hienonna sipulit varsineen ja sekoita tomaattikuutioiden joukkoon. Purista joukkoon sitrunamenu, lisää sokeri ja mausta suolalla.

Persiljakastike
2 ruukkua silolehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1,25 dl oliiviöljyä
0,5 tl merisuolaa
mustapippuria

Lisää kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauta tasaiseksi kastikkeeksi.

Turboahdettu jauheliha kelmussa, tästä leikataan pihvit.

2 kommenttia:

  1. Uih, näyttää niin herkullisilta, että kyllä näihin päivä kannattaakin uhrata :)

    VastaaPoista