29. huhtikuuta 2015

Jerk-maustetut grillikyljykset ja bataattisalaatti

Olemme nyt viikon verran makustelleet Sri Lankasta tilaamiamme ihania mausteita. Ajatus lähti liikkeelle BBC:n mielenkiintoisesta Spice Trip -ohjelmasarjasta, jossa mausteiden perässä maailmalla matkaavat kokki Steve Parle ja mausteasiantuntija Emma Grazette. He esittelivät sarjassa koko joukon mainioita reseptejä ja tämänkin annoskokonaisuuden ohjeet ovat peräisin sarjan muskottijaksosta Grenadasta.

Muskottipuusta saadaan kahta maustetta, siemenistä jauhettua muskottipähkinää (engl. nutmeg) ja kuivattuja muskotinkukkia tai kasvitieteellisemmin siemenvaippoja (engl. mace). Sri Lankasta saapuneessa maustepaketissa oli mukana molempia: purkillinen kokonaisia, vielä kuorellisia muskottipähkinöitä ja toinen täynnä punaisia, kokonaisina kuivattuja muskotinkukkia.

Jerk-marinadi mureutti kyljykset täydellisesti ja kehuimme syödessä kilpaa mehukasta possua. Pirtsakassa salaatissa oli maut enemmän kuin kohdillaan ja jopa bataattia vieroksuva O söi mukisematta oman osuutensa. (Salaattia hellästi kaksi käsin sekaisin nostellessani tuumasin myös, että nyt taitaa olla aika pitää pieni tauko Ottolenghin reseptiikkaan tutustumisesta....)

Jerk-maustetut porsaankyljykset
4 kpl porsaankyljyksiä

jerk-marinadi:
1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
3 cm ceyloninkanelitankoa
0,5 muskottipähkinä
pieni nippu timjamia
5 kevätsipulia
3 kynttä valkosipulia
1 tuore chili (Scotch Bonnet tai korvaajana esim. pieni punainen habanero)
1 rkl ruskeaaruokosokeria
2 rkl tummaa soijakastiketta
1 limetti
merisuolaa

Jauha pippurit ja kaneli morttelissa hienoksi. Raasta joukkoon muskottipähkinä. Kaada mausteet monitoimikoneeseen ja lisää joukkoon tmjaminoksat, kevätsipulit, valkosipuli, chili, sokeri ja soijakastike. Purista mukaan vielä limetin mehu. Aja ainekset monitoimikoneella rouheaksi tahnaksi.

Hiero jerk-marinadi suolan kanssa kyljysten pintaan ja anna lihojen marinoitua mieluiten vuorokauden verran.

Paista kyljyksiä grillissä neljä minuuttia per puoli. Pidä kyljykset lämpiminä ja anna niiden vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Bataattisalaatti
1 bataatti
4 timjaminoksaa
merisuolaa
mustapippuria
0,5 punasipuli
2 tomaattia
1 pieni nippu korianteria
1 limetti
vastaraastettua muskottipähkinää

Halkaise pesty bataatti ja hiero leikkuupintoihin öljyä, suolaa ja mustapippuria. Lisää puolikkaiden väliin timjaminoksat ja kääri bataatti sitten tiukasti folioon.

Kuumenna grilli ja kypsennä bataattia reilussa parissasadassa asteessa puolisen tuntia. Käännä bataattia välillä.

Hienonna punasipuli, kuutioi tomaatit ja pilko korianteri silpuksi. Purista joukkoon limetin mehu.

Avaa bataatti foliosta ja poista timjaminoksat ja bataatinkuoret. Pilko bataatti suupaloiksi ja rouhaise palasten päälle suolaa ja mustapippuria.

Sekoita bataatinpalat varovasti käsin salaattipohjan joukkoon. Raasta salaatin päälle reilusti muskottipähkinää ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti