10. maaliskuuta 2015

Bolo de mel eli madeiralainen melassikakku

Toimme toissakesäiseltä Madeiran-reissultamme tuliaisiksi purkillisen paikallista erikoisuutta, mel de cana sacarinaa eli suoraan portugalista käännettynä sokeriruokohunajaa, mutta oikeasti melassia. Purkki ehti pyöriä nurkissa melkeinpä puolisentoista vuotta ennenkuin tartuimme tuumasta toimeen ja leivoimme melassista bolo de mel -kakun eli perinteisen madeiralaisen hunajakakun.

Reissusta on jo aikaa, mutta sen minkä muistamme paikallisten herkullisten hunajakakkujen mausta, oma versiomme ei ollenkaan häviä kilpailussa. Vinkeä leipomus sisältää jos jonkinlaista ainesosaa ja valmistusprosessikin kestää aamusta iltaan (joissain ohjeissa jopa 3-4 päivää). Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen. Jos siis olet raahannut paratiisisaarelta mukanasi purkillisen melassia, tästä löytyy sille ihan ehdottomasti paras käyttökohde!

Sorvaamamme resepti perustuu melko löyhästi täältä ja täältä löytyneisiin variaatioihin.

Madeiralainen melassikakku tai hunajakakku (26 cm irtopohjavuokaan)
taikinajuuri:
1,5 dl vettä
20 g hiivaa
250 puolikarkeita vehnäjauhoja

taikina:
75 g kuivattuja taateleita
1 appelsiinin mehu
450 g sokeriruokomelassia eli mel de cana sacarina
225 g voita (perinteisesti osa rasvasta olisi silavaa)
175 g valkoista sokeria
1 rkl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä (erva doce viittaa sekä fenkoliin että anikseen)
25 g kuorittuja manteleita
25 g saksanpähkinöitä
1 sitruunan kuori
1 dl madeiraviiniä
1 rkl ruokasoodaa
500 g erikoisvehnäjauhoja
muutamia saksanpähkinöitä ja kuorittuja manteleita koristeluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja vaivaa joukkoon jauhot. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan tekeytyä liinan alla noin 7 tunnin ajan.

Purista appelsiinista mehu kattilaan ja pilko mukaan taatelit. Kiehauta mehu ja muussaa taatelit tasaiseksi haarukalla.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon melassi, sokeri ja mausteet. Rouhi mantelit ja pähkinät morttelissa, raasta sitruunasta kuori ja sekoita ainekset melassiseoksen joukkoon.

Liuota madeiraviinin joukkoon ruokasooda.

Kaada jauhot taikinajuuren päälle, lisää joukkoon viini ja jäähtynyt melassiseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta vähintään 1,5 h ajan.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka öljyllä. Sekoita taikinaa, kaada se vuokaan ja kohota liinan alla vielä noin kahden tunnin ajan.

Koristele kakku manteleilla ja pähkinöillä.

Paista kakkua aluksi 45 minuutin ajan 190-asteisessa uunissa. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä 30 minuutin ajan tai kunnes taikina ei enää tartu kokeilutikkuun. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

  1. Kiva kakku! Kun näin otsikon ennen postausta ajattelin ensin että joku hunajakakku;en oikein pidä sellaisista,ovat täällä yleisiä uutena vuotena syksyllä,koska hunaja symbolisoi makeaa tulevaa uutta vuotta.Mutta tämä onkin erilainen kakku ja kuulostaa ihan hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunajakakku on tosiaan ihan harhaanjohtava nimi, mikä lie tarina virheen taustalla. Näitä kakkuja Madeiralla tehdään ilmeisesti ympäri vuoden, mutta etenkin joulunaikaan - ja vähän jouluisiahan nuo mausteet ovatkin. Ei ollenkaan huono vaihtoehto joulupöytään!

      Poista
  2. Siis laitetaanko voi ym. ainekset samaan kattilaan missä mehu ja taatelit olivat? ...olen ensikertalainen tässä hommassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu samaan kattilaan, vähän liian ylimalkainen ohje on näemmä tullut naputeltua. Toivottavasti pidät kakusta yhtä paljon kuin me!

      Poista
    2. Juu samaan kattilaan, vähän liian ylimalkainen ohje on näemmä tullut naputeltua. Toivottavasti pidät kakusta yhtä paljon kuin me!

      Poista