19. helmikuuta 2015

Venäläiset blinit

Tammi-helmikuu on parasta bliniaikaa ja tuhdit blinit sopivatkin keskelle kylmintä talvea loistavasti. Blinit ovat Venäjän vanhimpia ruokalajeja ja ne olivatkin jo muinaisten slaavilaisten kulttiruokaa.

Venäläisen blinit ovat perinteisesti hieman erilaisia kuin Suomessa usein valmistettavat. Suomalaiset blinit muistuttavat enemmän venäläisiä oladeja, jotka ovat suunnilleen amerikkalaisten pannukakkujen kokoisia. Perinteiset venäläiset blinit muistuttavatkin enemmän lettuja, ne ovat isohkoja ja ohuita. Blinitaikinan tekoon kannattaa varata hyvin aikaa, koska se kohoaa pitkään.

Lisukkeiksi sopivat loistavasti erilaiset mädit, smetana, punasipuli ja sienisalaatti. Alkuun voi napostella venäläisiä suolakurkkuja, smetanaa ja hunajaa. Toimii aina. Juomasuosituksena on tietenkin jääkylmää laadukasta venäläistä vodkaa sekä puolikuivaa Abrau-Durso -kuohuviiniä.

Lopputulos tällä reseptillä oli aivan jäätävän hyvä. Blinit olivat niin maukkaita, että melkein itku pääsi. Parhaita blinejä ikinä molempien mielestä, ja perinteiset ohuet blinit ovat tästä lähtien ne ainoat oikeat. Kannatti nähdä vaivaa!

Blinitaikina onnistuu teollisen leivinhiivan sijaan mainiosti myös hapanjuuresta, tsekkaa reseptimme täältä.

Venäläisten blinien historiasta voi lukea lisää tästä. Blinien reseptiin saatiin ohjeistusta täältä.



Blinit (14 kpl)
6 dl maitoa
30 g hiivaa
3 keltuaista
3,75 dl vehnäjauhoja
3 dl tattarijauhoja

Juuri ennen blinien paistamista:
noin 500 g voita
1,5 dl kuumaa maitoa
1,5 tl suolaa
3 vaahdotettua valkuaista

Lämmitä maito 42 asteeseen ja liota hiiva maitoon. Lisää joukkoon keltuaiset sekä molemmat jauhot ja sekoita taikinaksi. Anna tekeytyä liinan alla lämpimässä paikassa vuorokauden ajan.

Jatka blinien valmistamista vuorokauden kuluttua ja valmista ensin kirkastettu voi. Sulata 500 g voita kattilassa miedolla lämmöllä ja kun voi on täysin sulanut, anna sen tekeytyä levyllä hetken. Kuori pinnalta valkoinen vaahto esim. lusikalla ja kaada sula voi varovasti toiseen astiaan niin, että muodostunut sakka jää kattilan pohjalle.

Kuumenna maito ja lisää se ohuena nauhana taikinan joukkoon. Lusikoi taikinaan myös 1,5 rkl kirkastettua voita sekä 1,5 tl suolaa. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele taikinaan viime hetkellä ennen blinien paistamista.

Kuumenna valurautapannu noin keskilämmölle (meillä oli induktioliesi 6/9) ja laita pannuun 2 rkl kirkastettua voita. Kaada kauhallinen blinitaikinaa pannulle ja paista ensin niin kauan, että pinnalle syntyy kuplia ja kuplat puhkeilevat. Käännä blini ja paista toiselta puolelta vielä noin minuutti, riippuen blinien paksuudesta. Lisää tarvittaessa kirkastettua voita.

Kun blini on paistettu, tarjoile se joko heti tai kokoa päällekkäin lautaselle. Sivele blinit paiston jälkeen vielä kirkastetulla voilla, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Valmiit blinit säilyvät paistamisen ajan lämpiminä 50-asteisessa uunissa.

Tarjoile blinit erilaisten täytteiden kera (ks. alla) ja nautiskele antaumuksella.


Blinien täytteet
2 purkkia smetanaa
100 g kirjolohen mätiä
150 g graavilohta
1 punasipuli
venäläisiä suolakurkkuja
hunajaa

Vatkaa smetana kuohkeaksi sähkövatkaimella ja silppua punasipuli todella pieneksi silpuksi. Halkaise suolakurkut pitkittäin neljään osaan. Tee graavilohesta myös pientä hakkelusta. Asettele kaikki ainekset omiin tarjoiluastioihin.

Sienisalaatti
125 g suolarouskuja
120 g smetanaa
1 keltasipuli
mustapippuria

Liota suolasieniä kylmässä vedessä noin 15-20 minuuttia. Valuta ja tee sienistä hakkelusta. Silppua sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti