9. elokuuta 2014

Britakakku mansikasta ja raparperista

Olen koko kesän halunnut tehdä kesäkakkujen klassikon, britatortun, mutta vasta nyt lomien loputtua sen leipomiselle tuntui löytyvän aikaa. Mansikka- ja raparperikaudetkin vetelevät jo ihan viimeisiään, mutta onnistuimme sentään vielä löytämään kelpo yksilöitä kumpaakin lajia.

Kakku onnistui makunsa puolesta hyvin; jogurtti raikastaa mukavasti muuten niin makean kokonaisuuden. Täytettä jäi hieman yli, mutta siitä saa hyvän pohjan vaikkapa huomiselle aamupalalle. Taikinaakin taisin taas maistella useamman lusikallisen... Nämä kannattaa siis ottaa huomioon, jos innostuu reseptiä kokeilemaan.

Vetoapua reseptin sorvaukseen vilkuilin Hellapoliisilta ja Valiolta.

Britakakku (uunipellillinen)
Raparperihilloke:
5 dl raparperinpaloja (2 isoa vartta)
1 dl valkoista sokeria

Marenkipäällinen:
4 kananmunan valkuaista
2,25 dl sokeria
1,5 rkl mantelilastuja

Pohja:
250 g voita
2 dl valkoista sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl kevytmaitoa
2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta

Täyte ja päällinen:
1 annos raparperihilloketta (yllä)
1 l tuoreita mansikoita
2 dl vispikermaa
0,5 dl valkoista sokeria
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
mintunlehtiä koristeluun

Kuori ja viipaloi raparperit kattilaan. Kaada joukkoon sokeri ja kiehuttele raparpereja 10 minuutin ajan, kunnes seos muuttuu sakeaksi hillokkeeksi. Jätä hilloke jäähtymään.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siirrä syrjään odottamaan (tässä järjestyksessä ei tarvitse pestä vatkaimen osia välillä).

Sulata voi huoneenlämpöiseksi ja vaahdota se sokerin kanssa. Lisää joukkoon keltuaiset ja jatka vatkaamista vielä hetken. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne sitten taikinan joukkoon yhdessä maidon kanssa.

Sudi leivinpaperille ohut kerros esim. mautonta viinirypäleensiemenöljyä ja levitä taikina sitten nuolijalla tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Levitä marenkivaahto taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi, ripottele päälle mantelilastut ja paista kakkupohjaa 175-asteisessa kiertoilmauunissa 20 minuutin ajan. Anna kakkupohjan jäähtyä ja jaa se sitten neljään osaan.

Perkaa mansikat ja valitse joukosta kauneimmat yksilöt syrjään kakun koristeeksi. Muussaa loput haarukalla, valuta nesteet pois ja sekoita mansikkamurska sitten raparperihillokkeen joukkoon. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja sekoita joukkoon jogurtti. Sekoita 3/4 vaahdosta mansikka-raparperihillokkeen joukkoon.

Nosta ensimmäinen kakkupohjan pala tarjoiluastialle, levitä päälle mansikka-raparperivaahtoa ja lisää toinen kakkupohjakerros. Levitä toinen kerros mansikka-raparperivaahtoa ja lisää kolmas kakkupohjakerros. Levitä vielä kolmas kerros mansikka-raparperivaahtoa ja asettele päälle viimeinen kakkupohjanpalanen. Levitä jäljelle jäänyt jogurttikermavaahto kakun päälle ja asettele koristeeksi mintunlehtiä. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti