14. heinäkuuta 2014

Schwartzwaldin pizza ja välimeren pizza



Ilmakuivattu, kylmäsavustettu Schwartzwaldin kinkku sopii täydellisesti myös pizzan päälle.

Hieman epäortodoksisen, mutta sitäkin paremmin käyttäytyvän pizzapohjan ohjeen kaappasimme Sivumaku-blogista. Pehmoinen, höyhenenkevyeksi kohoava taikina oli sopivan sitkasta ja rapeutui pizzakivellä mainiosti.

Päivän paras oivallus oli kuitenkin samaisessa Sivumaku-blogissa mainittu vinkki mannaryynien käyttämisestä jauhojen joukossa taikinaa pöydällä leipoessa. Vihdoinkin keino, jolla pizzapohja ei tartu alustaan eikä pizzalapioon!

Pizzataikina  (8 keskikokoista pizzaa)
1 l erikoisvehnäjauhoja (tai 00-vehnäjauhoja)
11 g (1 pss) kuivahiivaa (tai 14 g tuorehiivaa)
4 dl vettä
2 rkl valkoista sokeria
1,5 tl merisuolaa
60 ml oliiviöljyä
50 ml kevytmaitoa
vehnäjauhoja ja mannaryynejä taikinan leivontaan

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, sekoita kaikki ainekset yhteen ja vaivaa taikinaa koneella 5 minuutin ajan. Muotile taikinasta pallo, jauhota kulhon pohja kevyesti ja anna taikinapallon kohota kulhossa liinalla peitettynä 15 minuutin ajan. Tee taikinasta 8 kpl n. 140 g painavia möykkyjä ja muotoile ne palloiksi. Anna kohota jauhotetulla alustalla liinalla peitettynä vielä 30 minuutin ajan.

Sekoita leivonta-alustalla vehnäjauhoihin mannaryynejä ja ripottele tasaiseksi. Painele ja venyttele taikinapallot jauhotetulla alustalla käsin ohuenohuiksi lätysköiksi (älä käytä kaulinta, sillä se poksauttelee kohoamisen aikana syntyneet ilmakuplat rikki).

Tomaattikastike pizzalle (6 keskikokoisellle pizzalle)
400 g (1 tlk) San Marzano -säilyketomaatteja
0,5 yksikyntinen valkosipuli
0,5 tl kuivattua timjamia
1,5 tl kuivattua basilikaa
1,5 tl kuivattua oreganoa
merisuolaa
mustapippuria

Raasta valkosipulinkynsi ja sekoita mustapippuria lukuunottamatta kaikki ainekset keskenään kattilassa. Riko samalla tomaattien rakenne. Anna kastikeen porista ja keittyä kasaan puolisen tuntia, kunnes kastike on sopivan tahnamaista pizzapohjalle levitettäväksi. Mausta lopuksi mustapippurilla ja tarkasta suolan määrä.



Schwarzwaldin pizza
herkkusieniä
punasipulia
mozzarella di bufala -juustoa
Schwarzwaldin kinkkua
punaista pinaattia

Viipaloi herkkusienet ja mozzarella ja kuutioi punasipuli. Levitä pizzapohjalle kerros tomaattikastiketta, herkkusieniviipaleita, mozzarellaa ja ripottele päälle punasipulia.

Laita pizzakivi kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Nosta pizza varovasti kuumalle pizzakivelle ja paista 250-asteisessa uunissa, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja pohja rapea. Asettele kuuman pizzan päälle kinkunsiivuja ja pinaatinlehtiä ennen tarjoilua.

Välimeren pizza
oranssia paprikaa
fetajuustoa
kalamataoliiveja
ilmakuivattua chorizoa

Siivuta paprika ja kuutioi fetajuusto. Levitä pizzapohjalle kerros tomaattikastiketta, paprikasiivuja sekä fetajuustokuutioita.

Nosta pizza varovasti kuumalle pizzakivelle ja paista 250-asteisessa uunissa, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja pohja rapea. Asettele kuuman pizzan päälle makkaransiivuja, oliiveja ja pinaatinlehtiä ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Siis näyttää niin upealta!mutta kunto ja laihiskuurilla ei saa tuollaisiin koskea:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noora ja hirmuisesti tsemppiä kuurille! Aloitan kunnon vaunulenkki-kuntokuurin kanssa heti, kun O:n kesälomat on pidetty. Sitä ennen saattaa vielä upota pizza jos toinenkin... :D

      Poista