23. huhtikuuta 2014

Italialainen ricotta-pinaattilasagne

Tämä luksusversio lasagnesta syntyi sattumalta, kun etsimme arkiruoaksi sopivan lasagnen reseptiä ja päädyimme sen tarkemmin etukäteen lukematta Food Networkista löytyneeseen versioon. Aivan niin yksinkertaisesta ohjeesta ei sitten ollutkaan kyse, saimme matkan varrella huomata, mutta lopputuloksen maku oli kyllä ehdottomasti vaivan arvoinen - ja riittihän tästä sitten myös useammalle päivälle syötävää, niin kuin alkujaan olikin tarkoitus.

Tomaattikastike
2 valkosipulinkynttä
1 pieni keltasipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
800 g tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
merisuolaa
mustapippuria
(1-4 rkl suolatonta voita)

Silppua valkosipuli ja kuutioi kelasipuli, porkkana ja sellerinvarsi. Kuullota valkosipulia ja sipulia öljyssä viitisen minuuttia, lisää joukkoon porkkana ja selleri ja jatka paistamista vielä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon laakerinlehdet ja tomaattimurska ja anna porista hiljalleen miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin ajan niin, että kastike sakeutuu. Poista laakerinlehdet ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Mikäli kastike maistuu turhan hapokkaalta, pyöristä makua lisäämällä joukkoon voita ruokalusikallinen kerrallaan (emme kokeneet tarvetta). Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.

Bechamel-kastike
5 rkl voita
1,2 dl erikoisvehnäjauhoa
9,5 dl täysmaitoa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
merisuolaa

Kuumenna voi kasarissa ja lisää joukkoon jauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen parin minuutin ajan ja varmista, ettei seokseen jää kokkareita. Lisää joukkoon maito desi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes se sakenee. Ota liedeltä ja lisää joukkoon muskotti. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Lihatäyte
0,5 dl oliiviöljyä
500 g sika-nautajauhelihaa
merisuolaa
mustapippuria

Paista jauheliha jättäen se reiluiksi paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla, kuivaa ylimääräinen rasva pois ja jäähdytä liha.

Juustotäyte
700 g ricottajuustoa
3 isoa kananmunaa
merisuolaa
mustapippuria

Sekoita juusto ja kananmuna keskenään ja mausta rouhaisulla suolaa ja pippuria.

Lasagnen kokoaminen
bechamelkastike
tomaattikastike
juustotäyte
lihatäyte
550 g pinaattia
7,5 dl mozzarellaa
0,6 dl parmesania raasteena
n. 15 kpl lasagnelevyjä

Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Yhdistä bechamelkastike ja tomaattikastike keskenään. Höyrytä pinaatit nopeasti vesitilkassa kattilassa niin, että ne menevät kasaan ja valuta. Pilko mozzarella pieneksi hakkeeksi. Raasta parmesan.

Kokoa lasagne. Kaada kolmannes tomaatti-bechamelista ison vuoan pohjalle ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä päälle koko juustotäyte ja sen päälle kaikki pinaatit. Lisää uusi kerros lasagnelevyjä ja levitä niiden päälle lihatäyte. Ripottele sitten lihan päälle puolet mozzarellasta ja kaada päälle toinen kolmannes tomaatti-bechamelista. Lisää kerros lasagnelevyjä, kaada päälle viimeinen kolmannes bechamelista ja ripottele lasagnen pinnalle loppu mozzarella sekä parmesanraaste.

Paista uunissa foliolla peitettynä 30 minuuttia, poista sitten folio ja paista vielä 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti