4. maaliskuuta 2014

Paahdettu myskikurpitsakeitto, rosmariiniöljy ja paahdetut kurpitsansiemenet

Tutustuin myskikurpitsaan (engl. butternut squash) Lontoon vuotenani, ja nyt lounaskeittoa pohtiessani mieleen juolahti pitkästä aikaa hyödyntää tuota lempeän herkullista palleroa kotikeittiössäkin.

Perusversion sijaan ajattelin kokeilla jotakin vähän erilaista ja pienen etsinnän jälkeen Lark & Linen -blogista löytyikin mukavan kuuloinen rosmariinilla ja päärynöillä rikastettu keitto, jonka ideaa hyödynsin oman soppani pohjana. Todella samettisen pehmeä, mukavasti rosmariininen lounasateria!

Paahdettu myskikurpitsakeitto (3 hengelle)
1 iso myskikurpitsa (n. 1,8 kg)
1 rkl picual-oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
2 keltasipulia
3 päärynää
2 rosmariininoksaa
vettä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise myskikupitsa ja kaavi siemenet talteen. Valele leikkuupinnat oliiviöljyllä ja rouhaise päälle suolaa ja pippuria. Paahda kurpitsanpuolikkaita uunissa tunnin ajan.

Kuori ja pilko päärynät ja sipulit reiluiksi lohkoiksi. Lisää lohkot kattilaan yhdessä rosmariininoksien kanssa ja kaada päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät. Anna kiehua pehmeiksi. Poista rosmariininoksat, lisää joukkoon kurpitsankuorista lusikalla kaapimalla sisukset ja soseuta keitto. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen ja rosmariiniöljyn kera.

Rosmariiniöljy
2 rkl picual-oliiviöljyä
2 rosmariininoksaa

Irrota rosmariininoksista lehdet ja jauha morttelissa hienoksi. Lisää joukkoon oliiviöljy. Käytä keittoannosten viimeistelyyn ja paahdettujen kurpitsansiementen maustamiseen.

Paahdetut kurpitsansiemenet
1 myskikurpitsan siemenet
2 tl rosmariiniöljyä
savustettua sormisuolaa
tellicherry-mustapippuria

Puhdista kurpitsansiemenistä suurimmat kurpitsaroippeet, huuhtele siemenet puhtaaksi siivilässä ja anna niiden kuivua. Kuumenna paistonpannu ilman rasvaa ja lisää siemenet pannulle. Laita kansi päälle, sillä siemenet pomppivat paahtuessaan. Paahda siemeniä ja ravistele pannua aina välillä, kunnes siemenet ovat saaneet paahteisen värin ja tuoksun.

Ota pannu liedeltä, ripottele joukkoon sormisuolaa ja jauha sekaan mustapippuria. Lisää lopuksi siementen sekaan rosmariiniöljyä. Tarjoile siemenet keiton päällä tai rouskuttele välipalaksi sellaisenaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti