10. heinäkuuta 2013

Suppilovahveropiiras


Kesän edetessä huomaa kaapista löytyvän edelleen hartaudella säästeltyjä viime syksynä kuivattuja sieniä. Siispä sienipiirasta väsäämään! Kulinaarimurulassa oli ehditty jo kokeilla Vihreä pöytä -opuksen herkullisen kuuloista sienipiirasreseptiä, ja meilläkin suunnitelmissa oli pääosin noudatella tätä hyväksihavaittua ohjetta.

Vaan kuinkas sitten kävikään; korvasimme mustat torvisienet suppilovahveroilla, kerman maidolla ja puolet vehnäjauhoista spelttijauholla, lisäsimme täytteeseen vielä uuden sadon sipuleitakin, emmekä kiehauttaneet munamaitoa sienten kanssa pannulla ennen uuniin laittoa vaan esipaistoimme pohjan... Piirakan perusluonne lienee säilynyt kuitenkin jollain lailla samana - ainakin mahtavasta mausta päätellen!

Taikina
100 g voita
1,5dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
2 rkl kuivatuista suppilovahveroista murskattua karkeaa rouhetta
1 tl himalajan vuorisuolaa
0,5 dl vettä

Sulata voi kattilassa. Murskaa sienet morttelissa. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, sienirouhe ja suola. Lisää kuivien aineiden sekaan voisula ja vesi. Sekoita lusikalla taikinaksi, mutta älä vaivaa taikinaa sen enempää. Levitä taikina lusikkaa apuna käyttäen ohuenohueksi kerrokseksi pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Täyte
 7 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 valkosipulinkynsi
4 uuden sadon sipulia
3 dl kevytmaitoa
4 pientä kananmunaa
himalajan vuorisuolaa
mustapippuria
parmesanjuustoa

Liota sieniä kylmässä vedessä tunnin verran. Puristele sienet kuiviksi, pilko sipulit ja valkosipuli ja freesaa niitä yhdessä paistinpannulla hetken verran ja levitä seos tasaisesti piirakkapohjan päälle. Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, maito, suola ja pippuri ja kaada neste esipaistetun piirakkapohjan päälle. Viimeistele piiras parmesanjuustohunnulla ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Piirakkapohjan juju on taikinaan upotetussa sienirouheessa - toimii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti