2. toukokuuta 2013

Jerk-seitanhampurilaiset


Ensimmäinen blogi, jota vuosia sitten aloin seurata ja joka veti mukaansa loputtoman innostavaan ruokablogien maailmaan oli Chocochili. Sain silloin ystävältäni kaksi linkkiä resepteihin, jotka molemmat ovat vieläpä pysyneet suosikkilistalla vuodesta toiseen. Toisen niistä paljastan myöhemmin, ja toinen oli kokonaan uudenlaisen kasvisruokamaailman avannut jerk-marinoitu seitanpihviresepti.

Sekä gluteenijauhoja että seitaniin mukavasti pehmeyttä tuovia kikhernejauhoja löytyy esimerkiksi Punnitse ja säästä -puodeista. Seitanin teossa on omat niksinsä, jotka oppii vain kädet taikinassa kokeilemalla. Kun sopiva sitkomäärä löytyy, taikinasta saa pyöräytettyä rakenteeltaan juuri sopivasti purukalustoa vaativia, meheviä pihvejä.

Taikinaa kannattaa tehdä kerralla enemmän, sillä marinoidut pihvit eivät kärsi pakastamisesta ja niitä on sitten helppo valmistaa arkiruoaksi niin pannulla, grillissä kuin uunissakin.

Seitantaikina
1,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
2,5 dl gluteenijauhoja
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl double deluxe -soijakastiketta
1,5 dl vettä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon soijakastike ja vesi ja vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla seos tasaiseksi, hyvinkin kovaksi massaksi. Taikinaa tulee vaivata niin, että siihen muodostuu sitkoa, mutta varottava vaivaamasta liikaa, jottei sitkoa tule liikaa, jolloni pihvit muuttuvat kumimaisiksi. Muotoile taikinasta pyöreä pötkö, ja leikkaa se terävällä veitsellä viiteen yhtä suureen viipaleeseen. Levittele sormin pihveistä vajaan sentin paksuisia.

Keitinliemi
1,5 l vettä
6 tl kasvisliemijauhetta (esim. Marigold Swiss vegetable bouillon)
0,5 dl vähäsuolaista soijakastiketta
0,5 dl balsamico di modenaa

Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta. Lisää kiehuvaan liemeen yksitellen seitanpihvit, ja anna niiden kiehua kannen alla puolen tunnin ajan. Valmista pihvien kiehuessa marinadi ja nostele sitten valmiit pihvit reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan.

Jerk-marinadi
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 lime
0,5 ruukullista tuoretta persiljaa
0,5 ruukullista tuoretta timjamia
0,5 dl oliiviöljyä (esim. Pons Picual)
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1,5 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl ruokosokeria
1/2 tl mustapippuria

Purista limestä mehu, pilko sipuli, valkosipuli ja tuoreet yrtit ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää perään oliiviöljy ja mausteet. Surauta seos tahnaksi. Lisää marinadi kulhoon yhessä kuivattujen, vielä kuumien seitanpihvien kera, sekoittele niin että marinadi tarttuu tasaisesti pihveihin ja peitä kulho kelmulla. Anna pihvien marinoitua vähintään parin tunnin ajan. Paista pihvit oliiviöljyssä kuumalla pannulla ja tarjoile vaikkapa hampurilaisten välissä.

Seitanpurilaiset
ruispaloja
seitanpihvejä
ajvar-kastiketta
juustoa
tomaattia
salaattia
voita

Voitele ruispalat ja asettele väliin paistettu seitanleike, reilusti ajvaria sekä muut haluamasi täytteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti