30. huhtikuuta 2013

Ajvar


Ajvar (tai ayvar) on serbialainen mausteinen paprikatahna, joka sopii mainiosti monenmoisen ruoan lisukkeeksi. Meille tahna on aikanaan tullut tutuksi Vegemestan hampurilaisten lisätäytteenä (parhaiten sijoitettuja 50 sentin kolikoita). Joitain vuosia sitten muistan ostaneeni tahnaa kotiinkin jostain Hakaniemen etnokaupasta, mutta tällä kertaa ostosreissumme veti vesiperän ja (onneksi!) pääsimme kokeileman tahnan tekoa ihan ite.

Resepti osoittautui lopulta hyvinkin yksinkertaiseksi ja valmiin tahnan maku taivaalliseksi, kannattaa siis ihan ehdottomasti kokeilla. Tätä pitäisi olla aina jääkaapissa!

Ajvar
6 isoa punaista paprikaa
1 munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 tl chilijauhetta
2 rkl tuoretta persiljaa
1 dl oliiviöljyä (esim. Pons Hojiblanca)
mustapippuria
Himalajan vuorisuolaa

Halkaise paprikat ja munakoiso ja poista paprikoista siemenkodat. Laita halkaistut kasvikset kuoripuoli ylöspäin 250-asteisen uunin ylätasolle paahtumaan noin puoleksi tunniksi. Nosta vihannekset kulhoon ja peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna kasvisten höyrystyä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen niistä on helppoa irrottaa kuoret.

Poista paprikoista ja munakoisosta kuoret ja aja tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon persilja ja valkosipulinkynsi sekä suola ja pippuri ja jatka massan sekoittamista. Lisää lopuksi joukkoon vielä desilitra oliiviöljyä. Jos ajvar on tässä vaiheessa liian löysää, siirrä se kattilaan ja keitä tahnaa kasaan hetken verran. Jäähdytä ja tarjoile esimerkiksi hampurilaisten välissä tai lihapadan höysteenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti