16. maaliskuuta 2013

Pekingin ankka

Huhu kertoi, että Lidlissä olisi kokonaisia ankkoja niinkin edullisesti kuin 9,99 e/kpl. Suunnistimme siis lähimpään Lidliin heti, mutta pettymys oli suuri kun ankat olivat yllättäen loppu. Pakko siis suunnata kohti seuraavaa Lidliä - ja kappas, siellähän oli vielä muutama ankka jäljellä. Napattiin mukaan 2 kokonaista ankkaa, painoa yhteensä lähemmäs 5 kiloa. Metrolla kotiin ja toinen ankka sulamaan vuorokaudeksi, toinen pääsi pakastimeen tulevaisuutta varten. 

Mitäpä muutakaan oli mielessä kuin legendaarinen pekingin ankka. Haaste oli heitetty ja seuraavana päivänä pääsimme sitten kokkaamaan itse ateriaa.

Reseptejä tuntui olevan yhtä monta kuin on tekijöitäkin, joten päätimme ottaa parhaat osat joka reseptistä. Ehkä se kannatti, koska lopputulos oli jälleen kerran erinomainen. Pekingin ankan kanssa teimme kiinalaisia pannukakkuja (kannattaa vilkaista tämä valokuvitettu ohje), hoi sin -kastiketta ja luumukastiketta  Ei huonompi setti, vaikka koko hommaan menikin reilusti puoli päivää.

Pekingin ankka
2,4 kg painoinen kokonainen ankka
reilusti viismaustetta
suolaa
3 rkl raastettua inkivääriä

Hunaja-vesiseos
2 rkl hunajaa
3 dl vettä

Valelukastike ankalle
0,5 dl hunajaa
2 rkl soijakastiketta (LKK double deluxe soy sauce)
2 rkl kuivaa sherryä

Tarjoiluun
Hoi sin -kastiketta
Luumukastiketta
Puolikas kurkku pieninä kuutioina
6 kevätsipulia ohuksi siivuiksi silputtuna

Sulata jäistä ankkaa yön yli huoneenlämmössä. Kalttaa ankka kiehuvassa vedessä kauttaaltaan niin, että nahka kutistuu ja siitä tulee kiiltävä. Tarvitset ISON kattilan (kuuden litran kattilakin oli vähän liian pieni), ja muista käännellä ankka kalttauksen aikana, jotta se kalttaantuu joka puolelta.

Kun ankka on kaltattu, valele sitä hunaja-vesiseoksella kauttaaltaan pariin kertaan. Riiputa ankkaa noin neljä tuntia. Idea ankan kalttaukseen löytyi täältä.

Riiputtamisen jälkeen kuivaa ankka huolellisesti joka puolelta talouspaperilla, myös sisältä. Hiero nahkaan suolaa ja viismaustetta kauttaaltaan reilusti. Usko pois, mausteita saa olla paljon. Suolaa myös ankan sisusta ja hiero sisälle raastettua inkivääriä vähintään pari ruokalusikallista.

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Kun uuni on kuuma, nosta ankka ritilälle uunin keskitasolle ja laita alle uuninkestävä astia, johon rasva voi valua. Paista ankkaa uunissa 4 tuntia ja valele välillä pintaa ankasta valuneella rasvalla. Kääntele ankkaa pari kertaa paiston aikana.

Neljän tunnin paiston jälkeen nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja valele valelukastikkeella kauttaaltaan. Paista 225 asteessa vielä noin 15 minuuttia, jotta nahasta tulee todella rapea. Käännä ankka välillä, mikäli nahka ei ole molemmin puolin rapea. Paisto-ohje löytyi alun perin täältä, mutta sovelsimme sitäkin hieman.

Ota ankka uunista jäähtymään. Ankan hieman jäähdyttyä, riivi lihat irti luista tarjoiluastiaan.

Asettele kiinalaisten pannukakkujen päälle revittyä ankanlihaa, kurkkua ja kevätsipulia sekä luumukastiketta ja/tai hoi sin -kastiketta. Kääri letut rullalle ja nautiskele.


Kiinalaiset pannukakut
7 dl vehnäjauhoja
3,5 kuppia vettä
1 tl suolaa
seesamiöljyä

Mittaa taikinakulhoon jauhot. Kiehauta vesi, kaada jauhojen päälle ja sekoittele puuhaarukalla muruseokseksi. Kun taikina on jäähtynyt hetken, vaivaa sitä käsin kymmenisen minuuttia, kunnes saat aikaan kunnolla sitkoisen pallon. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä puoli tuntia.

Jaa taikina kahtia ja pyörittele kummastakin 40 cm pitkät pötköt. Leikkaa kumpikin taikinapötkö 8 osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Paina pallot käsin noin 5-7 cm laatoiksi ja jaa ne samankokoisiksi pareiksi. Levitä toiselle palalle sudilla reilusti seesamiöljyä ja asettele toinen pala päälle. Kaulitse lettuparit ohuen ohuiksi, seesamiöljy estää niitä sulautumasta toisiinsa. Paista kuivalla valurautapannulla noin minuutin verran per puoli, kunnes paistopintaan ilmestyy pieniä ruskeita pilkkuja. Irrota valmis lettupari paistamisen jälkeen toisistaan ja siirrä ne kannen alle höyrykattilaan odottamaan tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Ai jai jai, hyvältä näyttää teidänkin ankka. meilläkin syödään taas pääsiäisenpyhinä, kun oli tuo tarjous sopivasti. Pitäisi itsekin tehdä ainakin tuota luumukastiketta itse, katselin jo aiemmin Jamien ohjetta.

    VastaaPoista
  2. Ankkahommia meilläkin tiedossa, täältä löytyikin ohjeet, joitten mukaan mennään!

    VastaaPoista