24. maaliskuuta 2013

Karitsanviulu rosmariiniperunoilla ja tzatzikilla


Suuntaamme pääsiäiseksi mökille, joten pakollinen karitsanpaisti pääsi ruokalistalle jo tänä viikonloppuna. Lehdissä oli näkynyt viime viikolla parikin balsamicolammasreseptiä, joista innostuneina lähdimme tutkailemaan pääsiäismenuideoita. Päätimme tarjota karitsanviulun kreikkalaishenkisesti tzatzikin kanssa rosmariiniperunoiden kera. Alkuruoaksi tarjosimme minttu-fetakurkkuja ja  jälkiruoaksi vieraat saivat sitruksenraikasta key lime pieta.

Viulun marinadiin löytyi pohja Siskot kokkaa -blogin rosmariinilammasreseptistä, muutoin setti sävellettiin kasaan näppituntumalta. Marinadi toimi todella hyvin, ja maku oli imeytynyt tasaisesti koko paistiin. Loistoidea soseuttaa valkosipulit tahnaksi ennen paistin sisään tunkemista! Liha jäi kauniin punertavaksi, mehukkaaksi ja mureaksi, ja minttutzatziki toimi hyvin yhteen makujen puolesta. Myös rustiikkiset rosmariiniperunat olivat oiva lisuke viulun kyljessä.

Päivä 1

2, 4 kg karitsanviulu
2 valkosipulin kynnet
1 iso ruukku rosmariinia
1 sitruunan kuori
4,5 rkl balsamicoa
1 dl Hojiblanca-oliiviöljyä
mustapippuria

Poista karitsanpaistista kalvot terävällä veitsellä. Paina veitsellä syviä koloja ympäri paistia. Valmista marinadi: Raasta sitruunasta kuori. Laita tehosekoittimeen kuoritut valkosipulinkynnet, rosmariinin lehdet ja sitruunankuoriraaste ja mustapippuria. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Täytä marinadilla paistiin tekemäsi kolot, nosta paisti muovipussiin ja levittele pussin sisässä loput marinadista paistin ympärille. Sido tiiviiksi paketiksi ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

Päivä 2

Valeluliemi
0,5 dl Hojiblanca-oliiviöljyä
3 rkl balsamicoa
2 rkl vaaleaa siirappia

Nosta paisti huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista. Pyyhi ylimääräiset marinadit paistin pinnalta ja kiinnitä viulun paksuimpaan kohtaan lämpömittari. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista 15 minuuttia. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja paista puoli tuntia. Valele paistia valeluliemellä ja paistovuoan pohjalle valuneella liemellä parinkymmenen minuutin välein. Vähennä vielä lämpöä 100 asteeseen, jatka valelua ja käännä paisti kertaalleen ympäri. Lisää valeluliemeen loppuvaiheessa vaaleaa siirappia, paista hetki ja käännä paisti ympäri takaisin perusasentoonsa. Paista karitsanviulua, kunnes lihan sisälämpötila saavuttaa 65 astetta. Ota paisti uunista, kääri se ensin leivinpaperiin ja sitten tiukasti folioon. Anna vetäytyä mielellään parin tunnin ajan.

Rosmariiniperunat
(pellillinen)
8 isoa jauhoista perunaa
4 rosmariinin oksaa
Arbequina-oliiviöljyä
Himalajan vuorisuolaa

Pese perunat huolellisesti ja viipaloi ne kuorineen noin sormenpaksuisiksi siivuiksi. Asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta oliiviöljyä ja ripottele suolaa perunoiden päälle. Riivi rosmariininoksista lehdet ja levittele tasaisesti perunoille. Paista perunoita 200 asteessa 15 minuuttia, sitten 175 asteessa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lämpö takaisin 200 asteeseen, jotta perunat saavat rapean, ruskistuneen pinnan.

1 kommentti:

  1. Todella hyvää! Rosmariinipotut on myös täällä kovassa huudossa.

    VastaaPoista